American Football Club Enschede Broncos

Broncobowl Nederlandse Regels

Flagfootball is een spel waarbij de basisregels van het spel gelijk zijn aan die van American Football, maar in plaats van spelers naar de grond te werken moet het verdedigende team een vlag verwijderen van een speciale riem van de baldrager om een down te beeindigen.

Bronco bowl regels zijn gebaseerd op de 2019 IFAF regels voor flag football.

Het spel

Flag football wordt gespeeld met twee teams van 5-8 spelers die proberen punten te scoren door de bal over het veld te spelen en over de ‘goal line’. Het team met de meeste punten aan het einde van de speeltijd wint.

Het team met balbezit (Offense) start met een serie van 4 ‘downs’ vanaf hun eigen 5 yard lijn. Als dit team de middellijn passeert tijdens een van deze downs krijgen ze een nieuwe serie van 4 downs. Als het team niet de midden- of doellijn passeert voor of tijdens hun 4e down verliezen ze balbezit en begint de tegenstander een nieuwe serie op hun eigen 5 yard line.

Scoren

Als een speler van een team de doellijn passeert met de bal of een legale ‘catch’ maakt in de end-zone met beide vlaggen nog vast scoort een ‘touchdown’. Zijn team krijgt zes punten. Na de touchdown krijgt zijn team een extra down (try) om een extra punt te scoren vanaf de 5 yard line, of twee extra punten te scoren vanaf de 12 yard line.

Down

Een down is het deel van het spel dat start met een legale ‘snap’ nadat de bal ‘ready for play’ is en stopt als de bal ‘dead’ is.

Een ‘live’ ball wordt ‘dead’ en een official zal fluiten als:

– Een bal raakt iets out of bounds.

– De ‘runner’ gaat out of bounds.

– Een deel van de ‘runner’s lichaam, behalve zijn handen of voeten raken de grond.

– Een runner beweegt expres zijn knie naar de grond.

– Een ‘pass’ of ‘fumble’ raakt de grond.

– Een teamgenoot van de persoon die fumbled vangt de bal.

– Een speler krijgt de bal terwijl hij minder dan 2 vlaggen heeft.

– De vlaggen van een speler die de bal heeft zitten niet vast op de goede manier en de speler is hier zelf verantwoordelijk voor.

– Bij een touchdown, touchback, safety of een succesvolle try.

– Bij een fout die er voor zorgt dat de bal ‘dead’ wordt. (bijvoorbeeld een illegale ‘kick’ of ‘delay of pass’).

 

Regels

De belangrijkste regels om te weten zijn:

– De quarterback mag niet met de bal over de line of scrimmage rennen tenzij hij de bal heeft afgegeven en hem daarna weer terug krijgt.
– Als de bal gesnapt wordt op of binnen de 5-yard-line van de tegenstander (no-running-zone) moet de offense verplicht een pass play doen.
– De quarterback heeft 7 seconden om de bal te gooien nadat hij de snap heeft ontvangen. Als deze tijdslimiet wordt overschreden is de bal ‘dead’ op de scrimmage line.
– Right of place wordt gegeven aan een stilstaande speler. Bij verticaal springen om te gooien of vangen of een vlag te pakken behoudt je de ‘right of place’. Right of place gaat voor de ‘right of way’ bij een eventueel besluit over wie een fout heeft gemaakt.
– Right of way wordt gegeven aan een speler die in 1 richting verplaatst en niet van richting veranderd. Een speler met ‘Right of way’ heeft een eerder voordeel als het gaat om een besluit wie een fout heeft gemaakt, behalve tegen spelers met een right of place.
– De baldrager (runner) heeft geen right of way en is verplicht om zijn tegenstanders te vermijden.
– Alle spelers van de offense hebben ‘right of way’ zo lang als een forward pass nog mogelijk is. Defense spelers moeten contact vermijden indien mogelijk. Als de bal in de lucht is hebben alle spelers recht op de bal, maar niet als er door de tegenstander heen wordt gespeeld.
– Tijdens de snap moeten blitzers 7 of meer yards van de scrimmage line staan. Alle andere defense spelers moeten achter de scrimmage line blijven tot de bal is afgegeven, lijkt te zijn afgegeven (fake) of gegooid wordt door de quarterback.
– Een maximum van 2 blitzers kunnen ‘right of way’ krijgen. Er is geen vereiste voor een speler met right of way voor een blitz. Een speler mag blitzen zonder ‘right of way’. Als er meer dan 2 spelers tegelijk hun hand opsteken verliest iedereen de ‘right of way’ en is het een illegaal signaal.
– Een speler die dichter dan 7 yards bij de line of scrimmage staat mag zijn hand niet opsteken (en hierdoor een blitzer te simuleren)
– Een speler mag de bal niet afgeven aan een teamgenoot, behalve een speler van de offense die achter zijn scrimmage line staat.

Informatie

 

Trainingstijden:

Woensdag 19:30 - 21:30

 

Locatie:

Wethouder Horstman Sportpark

7522 PG

Enschede