American Football Club Enschede Broncos

Broncos naar de finale

February 9, 2014

19-06-2013

De Enschede Broncos hebben zich afgelopen zondag (16 juni) geplaatst voor de finale van de derde divisie van de AFBN, door van mede halve finalist Eindhoven Raptors met 16 – 6 te winnen. De Broncos reisden voor de halve finale af naar het midden van het land, nadat de locatie van het thuisveld was veranderd naar het veld van de Utrecht Dominators. De wedstrijd begon turbulent, nadat de Broncos de coin toss hadden gewonnen, wisten de aanvallers, onder leiding van offensive coordinator Frank Versteeg hun drive niet om te zetten in een score. Dus was het al snel taak van de verdediging om de boys uit Eindhoven te stoppen. Waar de Broncos er niet in slaagden in hun eerste drive te scoren, wisten de Raptors de endzone wel te vinden.

Nadat de Raptors hun extra point niet scoorden, was het de opdracht van de Enschedese Offense om de achterstand van 0 – 6 in te halen. Dit verliep echter niet heel soepel. Alhoewel er wel meters werden gemaakt door passes van starting quaterback Jasper Nijland en goede runs van runningback Shar Bentura, kon de aanval keer op keer hun drives niet succesvol afronden. Gelukkig lukte dit de Eindhovense aanval ook niet. De defense, onder leiding van plaatsvervangende defensive coordinator Sander van Kampen, wist na een aantal aanpassingen wel een antwoord te vinden op de sterke running game van Eindhoven. De score bleef hierdoor tot aan rust 0 – 6.

De Broncos begonnen zich tijdens halftime te realiseren, dat ze echt “aan de bak moesten”, deze wedstrijd verliezen zou het eind van de competitie betekenen. Dit gebeurde al snel, toen tijdens de kick-off de Broncos dusdanig wist te tackelen, dat de returner van Eindhoven de bal verloor en Robin Hijnen deze wist op te pakken. In plaats van een defensieve drive, mocht de aanval meteen weer in het veld. Deze keer lukte ze het wel om te scoren, nadat een pass werd gevangen in de endzone door widereceiver Phillip Richter. Phillip, mocht de bal ook ontvangen voor het extra punt. Stand 8 – 6.

De rest van de tweede helft bleef het spannend. Beide partijen wisten niet te scoren, en de druk was groot aan beide kanten. Beide teams wisten, wie er nu zou scoren zou waarschijnlijk als winnaar uit de partij komen. De verdediging bleef solide, en mede door twee interceptions van strong safety Toni Falkner en één interception van cornerback Jesper Jeeninga kreeg de aanval van Enschede telkens weer de kans om te scoren. Deze kans werd 3 minuten voor tijd eindelijk benut, door een diepe pass die wederom in de handen van WR Phillip Richter viel.

Nadat de two point conversion werd binnen gerend door Shar Bentura, was eindelijk de druk een beetje van de ketel. Althans, aan de kant van de Broncos. Aan de andere kant van het veld ontstond helaas in de laatste minuten nog een grimmige sfeer, die uiteindelijk resulteerde in een schorsing van een van de spelers van Eindhoven. Toen uiteindelijk het eindfluitje te horen was, barste een bom vol vreugde onder de spelers, coaches en fans van de Enschede Broncos. Eindstand 16 – 6. Nog nooit in de geschiedenis van de club werd er in een play-off wedstrijd gespeeld, laat staan gewonnen.

Door deze winst plaatsen de Enschede Broncos zich voor de finale van de derde divisie, die zal gespeeld worden tegen de 010 Trojans op 6 juli in Arnhem. Er wordt waarschijnlijk wat geregeld voor de fans die mee willen reizen naar Arnhem, hierover binnenkort meer informatie. De laatste twee wedstrijden werden door de mannen uit Rotterdam gewonnen, maar de Broncos zijn sterker en zelfverzekerder dan ooit. Zoals ze dat dan zeggen “On any given sunday you can either win or lose”. Alleen zal deze sunday een saturday zijn!

Sven Dekker PR Enschede Broncos

Foto: Michael Sawatzky

Informatie

 

Trainingstijden:

Woensdag 19:30 - 21:30

 

Locatie:

Wethouder Horstman Sportpark

7522 PG

Enschede